Hjärtefrågor

Årets tema 2023: Friheten att göra sin röst hörd

Som förlag vill vi bidra till samhällsförbättring genom att hjälpa unga människor att göra sin röst hörd. I Berättelsen inuti en flykting skriver Marzieh Kheir Khah om sin flykt till Sverige år 2015 tillsammans med sin mamma och syskon. Genom att ge ut hennes bok vill vi som förlag göra allt vi kan för att hjälpa en ung kvinnas vittnesmål att nå ut till samhället och viktiga organisationer som UNHCR och Föreningen för utvecklingsfrågor. Vi hoppas också, precis som Marzieh, att hennes berättelse kan inspirera andra med liknande erfarenheter att både orka och våga dela med sig av sina upplevelser.

  

Läskompetens

Forskning visar att läsning har betydelse för vår förmåga till fantasi och inlevelse, och läsning hjälper oss att utveckla vårt språk. Läsning är bensin för intellektet och själen. Läsning förbättrar varje individs framtidsutsikter. Därför samarbetar vi med skolor för att vara med och bidra till att fler barn och unga vuxna ska tycka att läsning är roligt och viktigt för att ta sig fram i en tuff värld.

 

Kultur, kunskap och bildning

Kultur spelar en viktig roll i våra liv för den är en del av vår identitet. Kulturen omfattar allt vi ser, hör, rör vid, äter eller doftar. Kulturen finns överallt. Undersökningar visar att personer som deltar i kulturaktiviteter har lättare att lära sig saker, bättre hälsa och känner större välbefinnande än andra.

Kunskap är saker du vet någonting om och bildning är när du använder den kunskapen och gör den till en del av din personlighet.

Varför bildning? Tänk dig bildning som en del av din identitet! Du gör kunskap till en del av din personlighet och vem vill då inte veta mycket om allt? Bildning ger dig möjlighet att förstå och handskas med dagens stora samhälleliga utmaningar som frågor om demokrati, integration, hållbar utveckling, klimatförändringar och miljöhot på ett helt nytt sätt.