Var det Jesus mål att dö på ett kors – eller var korset ett misslyckande?
On 28 november, 2016

Hur gick det till när en judisk exorcist började hyllas som världens frälsare?
Var Jesus unik, eller bara en av många uppviglare som avrättades av den romerska staten?
Var Jesus mamma verkligen jungfru? Hur kommer det sig då att han hade syskon?

Det är några av de frågor som får sina svar i den nya boken Den okände Jesus, skriven av bibelforskarna Cecilia Wassén och Tobias Hägerland.

forfattarfoto_cecilia-wassen –  Jag är lektor och docent i Nya testamentet vid Uppsala universitet. Det har gått cirka 2000 år sedan Jesus levde och han påverkar våra liv än idag. Min forskning har främst varit inriktad på att förstå Jesus och den värld han levde i. I slutet av mina teologistudier i Uppsala fick jag förmånen att spendera ett år i Jerusalem. Då väcktes ett djupt intresse för den judiska historien och jag insåg att man måste studera Jesus samtid för att förstå personen. Det blev början till en snart 30-årig resa.

I sin bok Den okände Jesus tar Cecilia Wassén och Tobias Hägerland med läsaren på en fascinerande resa in i den antika judiska världen och delar en ny bild av Jesus. Med hjälp av den senaste forskningen visar de att han inte bara var profet utan också en provokativ och orädd utmanare av samhällsordningen som inte kunde förutspå sitt tragiska öde. Missförstånden är många kring vem Jesus faktiskt var. Men med modern historieforskning går det att ta reda på vad som är sant och inte.

hagerland4– Jag är docent och universitetslektor i Nya testamentets exegetik vid Lunds universitet. Ända sedan jag började forska för snart femton år sedan har mitt intresse kretsat kring den historiske Jesus. I arbetet med min doktorsavhandling insåg jag hur central identiteten som profet var för Jesus och upptäckte att den identiteten var en nyckel till att förstå flera andra inslag i hans verksamhet. Jag funderar ofta över vilka metoder vi som Jesusforskare kan använda för att få fram hållbara resultat ur de ganska knapphändiga källorna, och har diskuterat detta vid flera internationella konferenser och i olika forskningsartiklar.

Boken Den okände Jesus. Berättelsen om en profet som misslyckades kommer alldeles snart ut i bokhandeln.

 

Leave a reply