Turist på 1800-talet – Bilder från de första tågresenärerna
On 1 september, 2016

Turist på 1800-talet, omslag i 3DPrisbelönte författaren och professor Fredric Bedoire tar oss med på en oförglömlig resa i tiden, där vi får lära oss om den växande turismen på 1800-talet, förändringarna från diligens till järnväg, ångbåtsförbindelser och sällskapsresor. Turist på 1800-talet – Bilder från de första tågresenärerna bygger på hittills okända fotografier, tagna och samlade av turistande arkitekter.

Vi lär oss hur tidsödande även tågresandet var, när sovvagnar och restaurangvagnar kom till och hur man kunde resa utan att ta med sig pengar. Utgångspunkt är en bortglömd samling fotografier från arkitekturprofessorn vid Konstakademien i Stockholm Claes Grundström.

turist– Utvecklingen av kameran har medfört att 1800-talsturisterna kunde dokumentera sitt resande och bevara sina minnen också för eftervärlden, säger Fredric Bedoire, författare till Turist på 1800-talet.

I fokus står de stora turistmålen, Paris och Rom,  Berlin och London, med allt deras folkliv, kaos av hästdragna  bussar och spårvagnar. I de unika fotografierna möter vi också  turister i de schweiziska alperna och badortssemesterns Ostende på Nordsjökusten, likaså i Nordafrika och Nordamerika,  när tågresande mot slutet av 1800-talet blir möjligt också där. Dagböcker och brev från ögonvittnen får omspinna de förtätade fotografierna.

Boken finns på Adlibris.com och Bokus.se

Leave a reply