Susannes krönika – våren 2015
On 12 april, 2015

Jag vill börja med att tacka alla Langenskiölds vänner, snart tiotusen, för all fantastisk support under 2014.
Vi finns till för att ge ut intressant, spännande och viktig kvalitetslitteratur till er, era barn och barnbarn, och därför är vi oerhört tacksamma för alla era mejl, telefonsamtal, brev, vykort, kommentarer och reaktioner. Det intresse ni har visat oss är ovärderligt!

Vi är så glada att författare, journalister, kulturinstitutioner och museer i Sverige och utomlands ger oss upp-
skattning, engagerar sig i vårt val av manus och är med oss i vårt arbete.  Förra året slog vi rekord – aldrig tidigare har vi fått förtroendet att producera så många samtida prakt- och referensverk, viktiga böcker i Vad är-serien och underbara barn- och ungdomsberättelser. Vi bjöd på fler releasefester, träffade fler läsare och genomförde fler bokhandels- och biblioteksträffar än tidigare. Hittills är detta mitt all-time-high under snart åtta år som chef för Langenskiölds.

Jag är stolt över mina medarbetare och alla som arbetar i team Langenskiöld. Vår största gemensamma nämnare är att vi aldrig får nog av berättelser utan ständigt törstar efter nya äventyr som kan väcka slumrande känslor av nyfikenhet, kärlek och förståelse. Bokens styrka är att den med sina metaforer, intriger och bilder lär oss hur man kan lösa problem, hantera konflikter, bemöta andra människor. Vi vill att den litteratur som vi ger ut ska kännas och kanske till och med visa oss hur stort livet är – kan vara – och vad det är som gör oss till dem vi är. Många gånger förstår vi oss själva genom andras beteende, handlingar och känslor – det är dessa nycklar vi letar efter i de nära femhundra manus som kommer in till oss varje år.

I vår ger vi ut en väldigt viktig vuxenbok om syndromet asperger, Inte bara Anna. Boken ger läsaren en känsla för vad denna diagnos  som ökat rekordartat egentligen innebär för den drabbade, föräldrar och vänner. Hur det yttrar sig och hur man bäst kan hjälpa.

Annars är det barnböcker som dominerar vårens utgivning med många spännande berättelser som kommer att göra era barn och barnbarn till bokslukare. De magiska och flyktiga orden, de som inte går att ta på utan bara känns i luften, är Susanne Marko fantastiskt bra på att fånga och skapa meningar av. Panda och Kanin & Farligheterna, som hennes son Adam illustrerat, är en bok man vill läsa om och om igen, varje gång med ett nytt intryck och en ny förståelse. Årets småbarnspärla från 3 år.

Debutanten Helen Johansson lämnade in ett manus som i stort sett var helt perfekt, en ovanlig företeelse. Leonora och Glasplaneten är den första delen i en serie och vänder sig till de lite äldre barnen (från 7 år). Huvudkaraktären Leonora känner sig som den ensammaste varelsen i rymden, men med erfarenheter och nya vänskapsband växer självförtroendet och insikten att det mesta är möjligt om man vågar stå upp för sig själv.

Vi kommer såklart också att bjuda på två nya böcker i Min första bokserien;  Nils Dardel och älskade Elsa Beskow.

Gå gärna in på vår hemsida och läs mer om våra böcker och vår verksamhet. Där får du fler tips och kan även köpa våra böcker!

Trevlig bokvår,

Susanne Hamilton
Förlagschef och förläggare
Susanne.hamilton@langenskiolds.se

Leave a reply