Blomma för alltid, Bokförlaget Langenskiöld 2015. Foto: Edvard Koinberg
Eviga blommor i DN
On 30 oktober, 2015

”I morgon, lördag, kommer hundratusen­tals människor att bege sig till kyrkogårdar runt om i landet för att sätta blommor och ljus på nära och käras gravar. Fladdrande lågor kommer att lysa upp mörkret bredvid huttrande cyklamen och andra ganska frosttåliga växter. Ett kort tag står blommorna ut i kylan, ofta i trotsigt skarpa färger, som besvärjelser och kärleksbevis, innan de också blir mull och kompost.”

Så skriver Ingrid Borggren i Dagens Nyheter med anledning av Alla helgons dag. Hon fortsätter artikeln med att berätta om ett historiskt arv som också finns porträtterat i Ragnar Levis bok Blomma för alltid; nämligen traditionen att pryda gravar med färgsprakande eller sorgesamt svarta blommor tillverkade av venetianska pärlor. I slutet av 1800-talet var detta mycket vanligt i Europa, och sedvänjan spreds också till vissa trakter i Sverige.

Nog finns det något vackert i tanken på en blomma som inte vissnar; en blomma som outtröttligt bär upp färg, prakt och minnen när de människor vi bryr oss om ligger sovande i sina gravar.

Läs hela artikeln här.

Läs mer om Blomma för alltid här. 

Läs om den pågående utställningen Blomma för evigt! på Thielska Galleriet här.

 

Leave a reply