Bokförlaget Langenskiöld, 2016.
Journalistikens tio gyllene regler
On 16 november, 2015

Vad är ett klickmonster? Och medieträning? Hur får man till stånd en fri diskussion?

I journalisten Erik Fichtelius bok Vad är en nyhet, som utkommer i början på nästa år, får du korta och långa svar på alla frågor du någonsin ställt dig om nyhetsbegreppet. Redan nu kan du dock få en försmak. Slå på Kunskapskanalen idag, måndagen den 16 november kl. 14.00 för att ta del av klassiska Journalistikens gyllene regler. Fortsättning följer kl. 14.00 den 17 november, samma kanal.

Måndag 16 november
14.00-16.30 Journalistikens tio gyllene regler
14.00 Gyllene regel 1: Engagera dig!
I den första gyllene regeln går journalisten Erik Fichtelius in på nyhetsjournalistikens grunder, vad är en nyhet? Han visar bland annat de klassiska journalisterna Buzz Merritts och Carl Bernsteins svar på denna fråga. Arrangör: Mittuniversitetet.

14.25 Gyllene regel 2: Rapportera det viktiga!
Vad ska man rapportera som nyhetsjournalist? Vad är det stora just nu och vad är det viktiga för just din redaktion? Det beror på den tilltänka publiken. Journalisten Erik Fichtelius berättar om både helikopterperspektivet och det nära. Arrangör: Mittuniversitetet.

14.35 Gyllene regel 3: Arbeta systematiskt!
Bestäm dig för ett bevakningsområde och scanna av det systematiskt. Journalisten Erik Fichtelius ger exempel från olika journalisters sätt att arbeta systematiskt, inklusive sitt eget tio år långa arbete med att intervjua f.d. statsministern Göran Persson. Arrangör: Mittuniversitetet.

14.55 Gyllene regel 4: Var konkret!
Om vikten av att gå från det abstrakta till den konkreta. Filmexempel från journalisten Erik Fichtelius egen karriär belyser vikten av att vara konkret som journalist för att nå ut och igenom bruset. Arrangör: Mittuniversitetet.

15.05 Gyllene regel 5: Förbered, strukturera och lyssna!
Vilka är de viktigaste frågorna och de värsta fallgroparna i en intervju? Erik Fichtelius plockar exempel ur sin egen karriär som journalist för att visa på sina teser. Intervjuer med Mona Sahlin, Percy Barnevik och John Sawatsky analyseras och dissekeras. Arrangör: Mittuniversitetet.

Tisdag 17 november
14.00-16.15 Journalistikens tio gyllene regler
14.00 Gyllene regel 6: Låt det hända!
Stå inte i vägen för det som händer, det är händelsen som man vill se och höra, inte journalisten. Detta berättar journalisten Erik Fichtelius, utifrån exempel på nyhetshändelser från framförallt etermedia. Arrangör: Mittuniversitetet.

14.20 Gyllene regel 7: Vårda språket!
Journalisten Erik Fichtelius ger en snabblektion i hur man låter och kanske borde låta på nyheterna. Det talade språket är annorlunda än det skrivna och det spelar roll hur man använder sin röst. Arrangör: Mittuniversitetet.

14.30 Gyllene regel 8: Gör nya versioner!
När man jobbar i radio och TV så är det viktigt att göra nya versioner av samma nyheter när man sänder många sändningar under samma dag. Detta blir ännu viktigare när man dessutom publicerar på nätet. Journalisten Erik Fichtelius ger tips och visar exempel. Arrangör: Mittuniversitetet.

14.40 Gyllene regel 9: Var konsekvensneutral!
Något av det svåraste och viktigaste som journalist är att vara konsekvensneutral. Om en nyhet gynnar eller missgynnar någon ska inte avgöra om den publiceras. Det är allmänintresset som ska styra. Journalisten Erik Fichtelius ger ett flertal historiska exempel. Arrangör: Mittuniversitetet.

16.05 Gyllene regel 10: Häng med!
Som journalist måste man hänga med i förändringar av teknik och nya digitala modeller. Journalisten Erik Fichtelius åkte till USA när de började med datorer i nyhetsproduktionen i början av 80-talet för att studera detta. Arrangör: Mittuniversitetet.

 

Leave a reply