Katarina Gospic och Isabelle Sjövall. Bokförlaget Langenskiöld, 2016.
Ny bok om ett nytt område – Neurodesign
On 7 mars, 2016

neurodesign1Katarina Gospic och Isabelle Sjövall – två unga kvinnor som ägnar dagarna åt sådant som de brinner för. Genom att kombinera sina kompetensområden, hjärnforskning respektive inredningsdesign, har de nått nya revolutionerande insikter. Deras gemensamma bok Neurodesign släpps på onsdag.  

– Under arbetet med boken har vi fått ny kunskap om hur mycket vi människor påverkas av vår omgivning och miljö och hur viktigt att det är att gå vetenskapligt till väga när man designar samhällen och livsrum, säger författarna.

Det finns gott om forskning på området, men generellt sett är vi dåliga på att omsätta den i praktik. Flera av de principer som Katarina Gospic och Isabelle Sjövall radar upp i sin bok skulle kunna användas när skolor, vårdmiljöer, hem och kontor ska utformas.

Några exempel:

  • Barn som studerar i ett klassrum med tillgång till naturutsikt presterar bättre än barn som inte har utsikt mot detsamma.
  • Efter att du blivit avbruten av exempelvis en mobiltelefons plingande tar det dig 25 minuter att komma tillbaka till ditt ursprungliga koncentrationsläge.
  • Väl tilltagen takhöjd är fördelaktigt för den som ägnar sig åt konstnärlig verksamhet, eftersom det främjar kreativitet. Låg takhöjd är däremot att föredra för den som behöver se de allra minsta detaljerna.
  • Hjärnan förändras och utvecklas även i vuxen ålder. Därför bör vi utsätta den för miljöer som är lagom stimulerande.
  • Dofter som vi upplever som positiva ökar vår benägenhet att hjälpa andra människor.

Katarina Gospic utsågs nyligen utsetts till en av Sveriges 101 supertalanger av Veckans Affärer. I bagaget har hon en läkarutbildning och flera års erfarenhet av yrket, en avslutad forskarutbildning och tre bästsäljande böcker. Isabelle Sjövall driver företaget Stargo AB, där hon skapar och genomför inredningskoncept av hög kvalitet. Isabelle har framgångsrikt optimerat fastigheter till ett totalt försäljningsvärde på över 10 miljarder.

Vi har redan fått en hel del media på boken:

Leave a reply