Hundarna som var med och förändrade historien
On 13 mars, 2017

En hund bidrog till att landet Nederländerna blev till. En annan bar med sig ett hemligt budskap under den amerikanska revolutionen.  Några ledde hundhistoriska_hundar_3d_liggande_transparent (3)spann som räddade sjuka barn. Om hundar som på något sätt spelat en roll i historien handlar en ny bok av författaren Mats Carlbom: ”Historiska hundar. Hur människans bästa vän har påverkat världen”. 

 

Alla har inte gjort det genom egna handlingar, men de har alla på något sätt bidragit till att världen i dag ser ut som den gör, säger han.

Varför har du valt att skriva boken?

Jag läste om en hund som bet påven i foten, och som därmed indirekt orsakade att England bröt med katolicismen. Efter det började jag leta efter böcker som handlade om hundar som gripit in i historien. Men jag hittade ingen, så då fick jag skriva den själv.

Hur har du hittat alla dessa hundar?

Jag började med att göra som man alltid gör nu för tiden. Jag googlade. Sedan har jag beställt och läst massor av böcker som gett pusselbitar till den här historieskrivningen.

Varför tror du att det är just hundar och inte till exempel katter som gjort ett så stort avtryck på vår historia?

Hundar har ju ett alldeles speciellt sätt att interagera med människor. De kan lyda och utföra alla möjliga uppgifter. Jag har själv katt och gillar katter, men för människan har de bara haft stor betydelse för en enda sak: att fånga råttor. Det blir rätt enahanda berättelser.

Hur har du gjort ditt urval? Du har ju exempelvis också valt en modernare hund som Paris Hiltons hund Tinkerbell.

För det första ville jag skriva om hundar som faktiskt funnits på riktigt. För det andra skulle de ha haft en betydelse för omvärlden. Det räcker inte med att ha varit hund hos en känd person. Tinkerbell kanske förvånar, men inte många andra enskilda hundar har haft en så stor ekonomisk betydelse. Med henne exploderade intresset för chihuahuor. Smuggling och svarthandel med dem ökade, och massor av chihuahuor dog som en följd av den modevåg som Tinkerbell startade.

Är det någon hund som förvånat dig eller lärt dig något nytt?

judy400x400Min personliga favorit när jag skrev boken blev nog Judy. Hon var en pointer som fick jobbet som maskot på en engelsk kanonbåt i Asien under andra världskriget. Hon är nog den enda hund som varit officiell krigsfånge i ett stort krig. Hon var modig, klok och vänlig och räddade flera liv. Efter kriget fick hon medalj.

Om du skulle välja hund idag, vilken ras hade du valt?

Det finns så många fina hundar, så det är svårt att säga. En av mina favoriter i familjen är en blandrashund med fyra sorter i sig. Andra trevliga hundar hos vänner är en labradoodle, en lhasa apso och en pudel. Jag skulle trivas med vem som helst av dem.

De flesta berättelser handlar om mäns relation till hundar – hur är det med kvinnor och hundar genom historien?

Ja, det är slående vilken total mansdominans det är när man börjar leta efter hundar i historien. Det beror väl på att de flesta hundarna på något sätt kan knytas till män med makt.

Några kvinnor som haft betydelse var faktiskt två unga svenska studenter i London för drygt hundra år sedan. Efter att ha sett en liten brun terrier plågas inför medicinstudenter drog de igång en debatt om djurens rättigheter. Den ledde bland annat till upplopp och demonstrationer, för och emot djurförsök. Om deras gärning blir mer känd genom den här boken är jag glad att ha bidragit till det.

Vem är Mats Carlbom?

Jag har jobbat som journalist hela mitt vuxna liv. Innan jag började skriva böcker var jag drygt 25 år på Dagens Nyheter, framför allt som politik- och utrikesreporter.Mats Carlbom

När jag träffade min fru hade jag en hund och hon två katter. Sedan dess har det bara funnits katter hemma hos oss. Det kanske är därför jag skrivit boken – för att kompensera min egen hundlängtan.

 

urian rintintin loukanikos lajka  becerillo barryjudy

Köp Historiska hundar. Hur människans bästa vän har påverkat världen på Adlibris, Bokus eller i en bokhandel nära dig. >>>

Lyssna till inslaget om voffarna som gjort skillnad på P1 Morgon >>>

 

Leave a reply