Prisbelönta böcker om djuren som skapat historia

En fängslande bok av författaren och journalisten Erik Fichtelius om katten som mänsklighetens välgörare genom tiderna.

Kattens historiska betydelse för människans överlevnad som art är minst lika stor som hundens. Det räcker med att följa kurvorna över kattens spridning och jordbrukets utveckling i världen för att se sambanden. Kattens förmåga att fånga och döda råttor och möss, kombinerat med snabb förökning har räddat fler människor till livet än något annat djur.

Hundens roll har blivit sorgligt försummad i historieskrivningen, berättar Mats Carlbom. Det är dags att ändra på det!

Boken handlar om hundar vars gemensamma nämnare är att de haft betydelse för omvärlden. I boken möter läsaren hundarna som skapat filmbolag, utforskat rymden, undsatt krigsfångar i Sumatras djungler och bitit påven Clemens VII i foten. Men även en liten Chihuahuan som ett fint kuttersmycke i Paris Hiltons knä. Hur många ”Pompar” fanns det egentligen i Karl XII’s liv?

"Ljuvligt om människans bästa vän"

- SvD, Magnus Eriksson

Ända sedan människan satte sig på hästen för 6 000 år sedan har den fört vår historia framåt, säger författaren Anders Frelin.

Människans bästa arbetskamrat står i centrum för den tredje boken i Langenskiölds bästsäljande historiska djurserie. Historiska hästar är både underhållande och lärorik. Med text och bild berättar journalisten Anders Frelin om tolv hästars spännande livsöden – och lär oss samtidigt mer om vår egen samtid, om världspolitik och om vår mänskliga historia.