Rosa Taikon. Bokförlaget Langenskiöld, 2016.
Författarkrönika: Rosa Taikon 90 år
On 7 juli, 2016

Rosa Taikons liv har burits av en passion för konsten, för smycken, för romska traditioner och mänskliga rättigheter. Den 30 juli fyller hon 90 år.  Vi instämmer i hyllningskören med en nyskriven text av författaren Brita Åsbrink och specialpris på boken Rosa Taikon – romsk silversmed och hantverkare under hela juli. 

2013 erhöll Rosa Taikon som en av få svenskar det hedervärda Olof Palmepriset och kort därefter, i oktober 2014, utsågs hon till hedersdoktor.

–  Vi ville hedra hennes engagemang för romskt kulturarv och mänskliga rättigheter. Hennes betydelse står i direkt relation till högskolans mål om medborgerlig bildning, mångvetenskap och mångkultur, sa Mats Grahn, ordförande för fakultetsnämnden på Södertörns högskola om utnämningen.

I boken Rosa Taikon – romsk silversmed och hantverkare framträder bilden av en kvinna som format sitt eget öde, och som mot alla odds lyckades komma in på Konstfack i början på 1960-talet, trots att hon varken hade real- eller studentexamen. Det var långt ifrån en självklarhet att Rosa skulle bli silversmed.

Rosa Taikon på Röhsska museet. Fotograf: MIkael Lammgård

Rosa Taikon på Röhsska museet. Fotograf: MIkael Lammgård

På senare år har Rosa Taikon varit djupt engagerad i tillblivelsen av filmen Taikon, som berättar om systern Katarina Taikons kraftfulla kamp för romerna i Sverige, för rätt till bostäder, skola och arbete.

På Moderna Museet har en utställning med fotografier och filmklipp gett besökande en möjlighet till eftertanke och kunskap, och nu gräver arkeologer ut och dokumenterar romska boplatser i Stockholms utkanter. Tillsammans med utgrävningarna görs intervjuer med personer som bott i romska läger. Rosa Taikon minns kölden i husvagnen, hur hon som barn frös kalla vintermånader.

Ny kunskap läggs till den svenska historieskrivningen.

Brita Åsbrink,
Författare till Rosa Taikon – romsk silversmed och hantverkare

Köp boken här >>>

Specialpris 99 kr
(Ordinarie pris 179 kr)

Leave a reply