Adam, 13 år, blev årets stjärnförfattare
On 31 mars, 2016

Vinnare i Bokförlaget Langenskiölds stora novelltävling för barn och unga blev Adam Bergström med texten ”Pojken på bron”. 13-åringens novell släpps som e-bok idag, torsdagen den 31 mars, och kan laddas ner gratis i vår bokshop.

Juryns motivering lyder:

“Med stor realism och en närvaro i texten som får håret att resa sig på våra armar skildrar Adam Bergström krigets fasor. Tack vare ett imponerande researcharbete och en fin känsla för psykologi och karaktärisering förmedlar dessa tio sidor en komplexitet som är sällsynt både i nyhetsmedier och i de flesta manus vi får in av vuxna författare.”

Adam är 13 år gammal och bor i Stockholm. Han upptäckte sitt intresse för skrivande när han gick i fyran och har numera alltid en novell på gång. Hans favoritbok är Donna Tartts Steglitsan.

Inför arbetet med novellen har han lagt ner mycket tid på research och baserar sin berättelse på den massaker i Houla, Syrien, som ägde rum år 2012.

Din novell innehåller oerhört många detaljer från staden där novellen utspelar sig, och dina beskrivningar av huvudpersonens känslor och tankar är även de mycket utförliga. Hur kom du på allt? 

– Jag kommer på en idé och sen går jag runt med den i huvudet och tänker i en vecka. Saker i vardagen får igång tankarna, sen växer berättelsen fram när jag börjar skriva. I vissa noveller behöver man bara veta var det utspelar sig. Sen finns det berättelser som skildrar historia och geografi – och då behöver man veta mer. Jag tycker att det blir naivt och dåligt om det inte är äkta, säger Adam Bergström.

Förra årets vinnare var Fanny Thiel, 11 år, Clara Silfverswärd Dahlgren, 15 år, och Anna Engström, 11 år. E-boken Blodig höst kan laddas ner här.

Vill du vara med i nästa novelltävling? Snart avslöjar vi årets tema! Håll utkik på vår hemsida för mer information.

Leave a reply